Facturatie

Uit 21Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Orders

Orders > Werkorders

Voor de afhandeling van de orders is er een aparte menu optie 'orders' gemaakt. In dit menu heeft de rol 'order afhandelaar' de volgende 4 opties:

Veldnaam Uitleg
Werkorder Afroep (losse) order, welke specifiek voor 1 contract geldt.
Uitbesteed Een order wat uitbesteed wordt aan een andere partij, maar waarvan de factuur uiteindelijk wel doorberekend wordt. Voor meer informatie over een uitbestede order, zie 4.4.2 Stap 2: Plan de Order (Eenmalig)
Aanleveringen Er heeft een weging plaatsgevonden op de weegbrug. Weging stond niet in de planning, maar is ongepland (kan ook via EBA) binnengekomen.
Routes Voor gedefinieerde route op basis van abonnementen uit contracten. In dit scherm kunnen de uitgevoerde routes worden gecontroleerd.
Opbrengstenregels Overzicht van de opbrengstenregels.

Te controleren

Een overzicht van alle nog te controleren orders (planningen). Een order met de status ‘te controleren’, zal nooit met de facturatie meegaan.

omgekaderd

A. Verschillende knoppen om te navigeren naar orders met een andere status ‘te controleren’ of ‘gecontroleerd’, inclusief een uitgebreide zoekfunctie. Het selecteren van een order zorgt ervoor dat je de betreffende informatie over de order bij C zal terugvinden. Een oranje kleur in de categorie 'prijs geïndexeerd' betekent dat er een opmerking geplaatst is bij die orderregel.

B. De bedrijfsunit selectie. Afhankelijk van jouw rechten (en soort bedrijf) zie je hier 1 of meerdere bedrijfsunits. Knop om de prijswijziging controle door te voeren.

C. Overzicht van alle orderregels. In dit scherm is de informatie zichtbaar over de order op basis van de selectie in sectie A.

Onderwerp Uitleg
Relatie Naam van de relatie. Alleen zichtbaar als het geen route betreft. In het geval van een route is dit veld niet zichtbaar.
Servicelocatie Locatie waar de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Alleen zichtbaar wanneer het geen route betreft. In het geval van een route is dit veld niet zichtbaar.
Contractnummer Contractnummer waar deze werkzaamheden voor zijn uitgevoerd. Alleen zichtbaar wanneer het geen route betreft. In het geval van een route is dit veld niet zichtbaar.
Uitgevoerd op starttijd/eindtijd De tijden waarop de werkzaamheden zijn gestart en geëindigd.
Afvalstroomnummer Het afvalstroomnummer wat op hoofdniveau van deze order (of planning) is ingevuld. Voor meer informatie over afvalstroomnummers, zie 3.2.1 Afvalstroomnummer.
Teamnaam Naam van het team dat deze order heeft uitgevoerd. Door op het 'blauw oog icoon' te klikken rechts van het team, opent er een venster met daarin een overzicht welk personeel welke order heeft uitgevoerd. Alleen inzichtelijk wanneer het een route of een werkorder is. Bij een ongeplande aanlevering of een uitbestede order, zijn deze velden niet zichtbaar. Voor meer informatie over teams, zie 3.7.6 Team.
Kenteken Het kenteken van de wagen welke deze order heeft uitgevoerd. Alleen inzichtelijk wanneer het een route of een werkorder is. Bij een ongeplande aanlevering of een uitbestede order, zijn deze velden niet zichtbaar. Voor meer informatie over wagens en kentekens, zie 3.7.5 Wagens.
Factuur direct De mogelijkheid om direct na het goedkeuren van deze order een factuur aan te maken. Zie C2. voor meer informatie.

C1. De knop om de order in 1x op gecontroleerd te zetten. 21QUBZ zal alle order regels controleren op de volgende aspecten:
1. Zijn alle (belangrijke) velden gevuld zoals: artikel, verpakking, servicelocatie e.d.?
Deze check wordt overgeslagen indien de order regel niet door gefactureerd moet worden. Indien er niet moet worden gefactureerd, dan dient de orderregel wel een opmerking te bevatten waarom deze niet wordt doorgefactureerd. Voor meer informatie hierover, zie 6.1.3 Aanpassen order regel.

2. Heeft de orderregel een opdrachtnummer?
Indien het contract (waarop deze order regel naar toe leidt) verplicht stelt dat er een opdrachtnummer dient te zijn.

3. Heeft de orderregel een weging? Indien het contract (waarop deze orderregel naar toe leidt) verplicht stelt dat een weging verplicht is.

4. Bestaat er een verwerkingsregel van deze orderregel? Indien het contract (waarop deze orderregel naar toe leidt) verplicht stelt dat de weging doorbelast moet worden.

De checks 2, 3 en 4 worden overgeslagen als:

  • De orderregel handmatig is aangemaakt.
  • Het een abonnement orderregel betreft.
  • De orderregel een verwerkingsregel betreft.
  • Niet doorgefactureerd wordt.
  • De planning een uitbestede order of ongeplande aanlevering is.

C2. Op het moment dat je van deze order direct een factuur wilt maken, kan je aangeven dat je deze direct wilt factureren. Dit doe je door op order niveau aan te geven dat de order direct gefactureerd moet worden. Deze wordt automatisch gevuld aan de hand van de contract instellingen (bij een werkorder). Indien er op het contract staat dat er ‘dagelijks’ gefactureerd moet worden, dan zal de direct factureren ‘switch’ aan staan. Op het moment dat direct facturatie aan staat, zal nadat er op ‘order volledig gecontroleerd’ geklikt wordt direct een factuur aangemaakt worden. De factuur die wordt aangemaakt zal altijd een losstaande factuur zijn, en nooit gebundeld worden met andere (eventueel) openstaande facturen van deze relatie.

Let op: Doordat je direct facturatie selecteert en de order volledig goedkeurt, dan kan de order achteraf niet meer terug gezet worden naar de status ‘te controleren’. Er is immers al een factuur aangemaakt.

D. Een overzicht van alle orders welke nog in de status ‘te controleren’ staan. In de zoekfunctie kan je naar diverse velden zoeken, waaronder klant, contractnummer, enzovoorts. Het is ook mogelijk om naar een servicelocatie te zoeken in een werkorder / route. De waardes die je hier invult zorgen ervoor dat je hier alleen de orderregels ziet die voldoen aan jouw opgegeven selectie. De verschillende tabbladen in een order / planning. Er zijn twee tabbladen:

Onderwerp Uitleg
Te controleren Alle orderregels welke nog gecontroleerd moeten worden.
Gecontroleerd Alle orderregels welke gecontroleerd zijn.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Gecontroleerd

Een overzicht van alle orders welke volledig gecontroleerd zijn. De functionaliteit is dezelfde als in het scherm van de nog ‘te controleren’ orders. Het grote verschil is dat de orders niet meer aan te passen zijn. De volgende voorwaarden gelden om een order te kunnen terugzetten naar ‘te controleren’:

• De volledige order dient terug gezet te worden. Het is niet mogelijk om enkele regels terug te zetten.

• Geen van de orderregels mag gefactureerd zijn. Indien dit wel het geval is, zal er een bericht komen in het scherm met de melding dat de orderregel niet meer terug gezet kan worden naar ‘te controleren’.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Wegingen toevoegen

Zodra er op de weegbon icoon word geklikt verschijnt er een nieuw venster waarin je twee opties hebt “Bestaande weegbon koppelen” of “Een nieuwe weegbon aanmaken”. Afhankelijk van de soort order zal je hier het volgende zien


6.1.2 wegingen toevoegen 1.png


Bestaande weegbon koppelen; Routes:

Voor route (order) regels gelden andere soort weegbonnen, dan voor werkorder regels. Aan route regels worden ‘Regel Wegingen’ gekoppeld. Deze gelden alleen voor deze ene regel, en worden puur gebruikt voor het registratie en eventueel doorbelasten van gewichten. Veelal komen deze Regel Wegingen uit externe systemen als een koppeling met Welvaart. Deze wegingen worden niet gebruikt voor maandelijkse Meldingen bij het LMA.

6.1.2 wegingen toevoegen 2.png

A. Twee verschillende tabbladen:

Mogelijke weegbonnen:

Een voorzet van mogelijke weegbonnen (Regel Wegingen) waarbij:

• Weegbon(nen) van dezelfde dag als planning.

• Daarbij mag een weegbon nog niet gekoppeld zijn aan andere orderregels of items.


Alle nog niet gekoppelde weegbonnen

Een overzicht van alle nog niet gekoppelde weegbonnen (Regel Wegingen), onafhankelijk van wanneer deze wegingen zijn gedaan.  


B. Diverse kenmerken van de Regel Weging

Onderwerp Uitleg
Weegnummer Het Weegnummer van deze Regel Weging. Voor meer informatie over automatische nummering, zie 3.3.11 Prefix.
Weegdatum De datum waarop deze Regel Weging is aangemaakt.
Bruto Het eindgewicht van de vrachtwagen na het ledigen van de container (verpakking).
Tarra Het gewicht waar de vrachtwagen mee startte toen er werd gewogen.
Netto Het verschil tussen Bruto en Tarra.

C. Het koppelen van deze weging aan de order.

Let op: Indien er op het contract een verwerkingsregels bestaand met dezelfde afvalcode als deze weging, dan zal er automatisch een extra order regel aangemaakt worden waar de verwerkingskosten in berekend worden.

Bestaande weegbon koppelen; Werkorder / Ongeplande Aanlevering / Uitbestede Order

Voor werkorders, ongeplande aanleveringen en uitbestede orders worden weegbonnen gekoppeld. Deze weegbonnen worden wel gebruikt voor zowel de registratie (en doorbelasting) van de wegingen, maar tevens ook gebruikt voor het (maandelijks) melden van het afval bij het LMA.


6.1.2 wegingen toevoegen 3.png

A. Twee verschillende tabbladen:

Mogelijke weegbonnen:

Een voorzet van mogelijke weegbonnen waarbij:

• Weegbon(nen) met hetzelfde afvalstroomnummer

of

• Weegbon(nen) van dezelfde auto

of

• Weegbon(nen) van dezelfde dag als planning

én

• Daarbij mag een weegbon nog niet gekoppeld zijn aan andere orderregels

Alle nog niet gekoppelde weegbonnen Een overzicht van alle nog niet gekoppelde weegbonnen, onafhankelijk van wanneer deze wegingen zijn gedaan. Je ziet hier alle weegbonnen waar de Afvalcodes van het (order) Artikel overeenkomt met de Afvalcode van het Afvalstroomnummer waarop de weegbon is geregistreerd.


B.

Onderwerp Uitleg
Weegnummer Het Weegnummer van deze Weegbon. Voor meer informatie over automatische nummering, zie 3.3.11 Prefix.
Bedrijfsnaam Naam van de ontdoener van het afval. Indien het een inzamelaars regeling is geweest, dan staat hier in veel gevallen de naam van het bedrijf zelf.
Afvalstroomnummer Het afvalstroomnummer waarop deze weging is gemaakt.
Kenteken Het kenteken welke is geregistreerd tijdens het aanmaken van deze weegbon.
Datum De datum van de weging.
Status De status van de weging.
Gewicht Het netto gewicht van de weging.

C. Het koppelen van deze weging aan de order (regel).

Let op: Indien er op het contract een verwerkingsregels bestaand met dezelfde afvalcode als deze weging, dan zal er automatisch een extra order regel aangemaakt worden waar de verwerkingskosten in berekend worden.

Omdat er een onderscheid is tussen weegbonnen van werkorders en routes zal je hier ook twee verschillende schermen krijgen.

Nieuwe weegbon aanmaken; Routes - toevoegen van een Regel Weging

6.1.2 wegingen toevoegen 4.png

Doordat dit een ‘versimpelde’ weging is, hoeven er niet veel velden gevuld te worden.

Onderwerp Uitleg
Weegdatum De datum waarop is gewogen.
Weegnummer Het Weegnummer van deze Weegbon. Voor meer informatie over automatische nummering, zie 3.3.11 Prefix.
Bruto Het eindgewicht van de vrachtwagen na het ledigen van de container (verpakking).
Tarra Het gewicht waar de vrachtwagen mee startte toen er werd gewogen.
Netto Het verschil tussen Bruto en Tarra.

Door te klikken op ‘Creëer Weegbon’ zal je er een Regel Weging gemaakt worden en deze zal worden gekoppeld aan de route (order) regel.

Let op: Indien er op het contract een verwerkingsregels bestaand met dezelfde afvalcode als het afvalstroomnummer waarop deze route gereden is, dan zal er automatisch een extra order regel aangemaakt worden waar de verwerkingskosten in berekend worden.

Nieuwe weegbon aanmaken; Werkorder / Ongeplande Aanlevering / Uitbestede Order - toevoegen van een Weegbon

6.1.2 wegingen toevoegen 5.png

Kenmerken:

Onderwerp Uitleg
Afvalstroomnummer Kies een afvalstroomnummer door op het blauwe pijltje te klikken. Er zal een lijst weergeven worden van alle mogelijk afvalstroomnummers welke:

• Actief zijn

En

• De Ontdoener (relatie) hetzelfde is als de Relatie van deze order regel

Of

• Het afvalstroomnummer een Inzamelaars regeling is.

Verwerker Het opgeven van een verwerker, indien je geen afvalstroomnummer op hebt gegeven.
Transporteur Opgeven van een transporteur. Deze kan altijd gewijzigd worden.
Weegbon nummer Het Weegnummer van deze Weegbon. Voor meer informatie over automatische nummering, zie 3.3.11 Prefix.
Datum De weegdatum van deze bon.
Nettogewicht Het uiteindelijke gewicht wat er geregistreerd moet worden.

Door te klikken op ‘Creëer Weegbon’ zal je er een weegbon gemaakt worden en deze zal worden gekoppeld aan de route (order) regel.

Let op: Indien er op het contract een verwerkingsregels bestaand met dezelfde afvalcode als het afvalstroomnummer waarop deze route gereden is, dan zal er automatisch een extra order regel aangemaakt worden waar de verwerkingskosten in berekend worden.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Aanmaken nieuwe orderregel

Orders > Werkorders > Onderin het scherm > + Nieuw

Het scherm om een nieuwe orderregel aan te maken ziet er als volgt uit:

omgekaderd
Onderwerp Uitleg
Order Omschrijving van de route / werkorder / uitbestede order / ongeplande aanlevering.
Uitgevoerd op Dag waarop deze order is uitgevoerd. Is alleen aan te passen wanneer een order regel handmatig is aangemaakt. In alle andere gevallen komt deze datum vanuit de planning wanneer deze is uitgevoerd en is daarom niet te wijzigen.
Relatie Naam van de relatie. Is nooit aan te passen. De naam komt uit de planning komt of is al handmatig aangemaakt. Indien je deze regel handmatig hebt aangemaakt en er zit een fout in. Verwijder dan de volledige order regel en voeg een nieuwe order regel toe.
Contractnummer Contractnummer waaronder deze order staat. Hiervoor geldt hetzelfde als relatie.
Omschrijving Omschrijving van het contract.
Items toevoegen op basis van het contract - Ja Contractregels selecteren op basis van een al bestaand contract.
Items toevoegen op basis van het contract - Nee Prijsregels selecteren op basis van eerder gemaakte prijsregels.
Factuuromschrijving Omschrijving van de orderregel zoals deze uiteindelijk op de factuur komt te staan.
Opdrachtnummer Indien toegevoegd staat hier het opdrachtnummer vanaf de klant. Dit nummer staat ook op de factuur.
Servicelocatie Servicelocatie waar deze bon is uitgevoerd. Dit is alleen aan te passen wanneer het contract een ‘Niet-Dwingend’ contract is. Dat wil zeggen dat de contractregel waarvan deze orderregel vandaan komt, er geen specifieke servicelocatie is ingevuld.
Artikel Artikel dat is uitgevoerd. Dit komt uit de planning (en uiteindelijk vanaf de contract regel). Dit veld is alleen wijzigbaar indien het een handmatig aangemaakte order regel is, of wanneer het een verwerkingsregel betreft.
Verpakking Gebruikte verpakking voor deze order regel. Dit veld is alleen wijzigbaar als het niet een abonnement betreft
Activiteit Activiteit dat is uitgevoerd. Dit komt uit de planning (en uiteindelijk vanaf de contract regel). Dit veld is alleen wijzigbaar indien het een handmatig aangemaakte orderregel is, of wanneer het een verwerkingsregel betreft.
Aantal Het aantal stuks van het artikel dat is gebruikt voor deze order.
Prijs per stuk De prijs per stuk voor het artikel.
Factureren Hierbij de keuze of deze bon gefactureerd wordt. Als er niet gefactureerd moet worden (om wat voor een reden dan ook), dan is het verplicht om een opmerking te plaatsen.
Opmerkingen Gegeven Door De naam van degene die de opmerking plaatst waarom er niet gefactureerd moet worden. Wordt standaard gevuld met het emailadres van de gebruiker die aangeeft dat er niet gefactureerd moet worden.
Opmerking De opmerking / reden waarom er niet gefactureerd moet worden.

Vul de gegevens in zoals gewenst en selecteer rechtsonder 'opslaan' om de nieuwe orderregel op te slaan. De nieuwe order is toegevoegd aan de orders in het rijtje 'te controleren'.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Aanpassen orderregel

Orders > Werkorders > Onderin het scherm (D) > Order selecteren > Bewerken

Naast het aanmaken van een nieuwe orderregel is het ook mogelijk de orderregel aan te passen. Na het selecteren van de 'bewerken' knop zal onderstaand venster verschijnen met alle informatie over de gekozen orderregel. Een orderregel is alleen aan te passen wanneer deze de status ‘te controleren’ heeft. Een order welke de status ‘gecontroleerd’ heeft, kan nooit aangepast worden. Indien je deze orderregel wilt aanpassen, zal je de orderregel eerst moeten wijzigen naar de status ‘te controleren’. Dit is mogelijk via de knop 'terug naar controle'. Het scherm om een orderregel aan te passen ziet er als volgt uit:

6.1.3 Aanpassen order 1.png

Kenmerken:

Onderwerp Uitleg
Order Omschrijving van de route / werkorder / uitbestede order / ongeplande aanlevering.
Uitgevoerd op Dag waarop deze order is uitgevoerd. Is alleen aan te passen wanneer een order regel handmatig is aangemaakt. In alle andere gevallen komt deze datum vanuit de planning wanneer deze is uitgevoerd en is daarom niet te wijzigen.
Relatie Naam van de relatie. Is nooit aan te passen. De naam komt uit de planning komt of is al handmatig aangemaakt. Indien je deze regel handmatig hebt aangemaakt en er zit een fout in. Verwijder dan de volledige order regel en voeg een nieuwe order regel toe.
Contractnummer Contractnummer waaronder deze order staat. Hiervoor geldt hetzelfde als relatie.
Omschrijving Omschrijving van het contract.
Factuuromschrijving Omschrijving van de orderregel zoals deze uiteindelijk op de factuur komt te staan.
Opdrachtnummer Indien toegevoegd staat hier het opdrachtnummer vanaf de klant. Dit nummer staat ook op de factuur.
Servicelocatie Servicelocatie waar deze bon is uitgevoerd. Dit is alleen aan te passen wanneer het contract een ‘Niet-Dwingend’ contract is. Dat wil zeggen dat de contractregel waarvan deze orderregel vandaan komt, er geen specifieke servicelocatie is ingevuld.
Artikel Artikel dat is uitgevoerd. Dit komt uit de planning (en uiteindelijk vanaf de contract regel). Dit veld is alleen wijzigbaar indien het een handmatig aangemaakte order regel is, of wanneer het een verwerkingsregel betreft.
Verpakking Gebruikte verpakking voor deze order regel. Dit veld is alleen wijzigbaar als het niet een abonnement betreft
Activiteit Activiteit dat is uitgevoerd. Dit komt uit de planning (en uiteindelijk vanaf de contract regel). Dit veld is alleen wijzigbaar indien het een handmatig aangemaakte orderregel is, of wanneer het een verwerkingsregel betreft.
Aantal Het aantal stuks van het artikel dat is gebruikt voor deze order.
Prijs per stuk De prijs per stuk voor het artikel.
Factureren Hierbij de keuze of deze bon gefactureerd wordt. Als er niet gefactureerd moet worden (om wat voor een reden dan ook), dan is het verplicht om een opmerking te plaatsen.
Opmerkingen Gegeven Door De naam van degene die de opmerking plaatst waarom er niet gefactureerd moet worden. Wordt standaard gevuld met het emailadres van de gebruiker die aangeeft dat er niet gefactureerd moet worden.
Opmerking De opmerking / reden waarom er niet gefactureerd moet worden.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Facturen

Facturen kunnen op verschillende manieren samengevoegd worden of juist opgesplitst worden. Afhankelijk van relatie- en contractinstellingen wordt bepaald of een factuur gebundeld of gesplitst moet worden. Wanneer een factuur direct wordt gemaakt vanuit de order afhandeling, dan zal dit altijd een losstaande factuur zijn.

Mogelijke bundelingen / splitsingen van facturen:

Onderwerp Uitleg
Relatie - Bundelen Wanneer een relatie de instelling heeft dat de facturen gebundeld moeten worden en op het contract geen verzamelfactuur is aangegeven, dan worden alle orders bij elkaar gebundeld tot 1 factuur, onafhankelijk of er abonnementen en / of afroep orders tussen zitten.
Relatie - Splitsen Wanneer een relatie de instelling heeft dat de facturen gebundeld moeten worden en op het contract geen verzamelfactuur is aangegeven, dan worden alle orders bij elkaar gebundeld echter wordt er wel onderscheid gemaakt tussen abonnementen en werkorders (afroep). 1 Factuurrun voor deze relatie kan dus twee facturen tot gevolg hebben. 1 voor de abonnementen en 1 voor de afroep orderregels (ofwel werkorders).
Verzamelfactuur Contract - Bundelen Wanneer er op een contract een verzamelfactuur is opgegeven en er gebundeld dient te worden. Dan worden alle orders die voorkomen uit contracten met deze verzamelcode bij elkaar gevoegd, onafhankelijk of er abonnementen en / of afroep orders tussen zitten.
Verzamelfactuur Contract - Splitsen Wanneer er op een contract een verzamelfactuur opgegeven is, en er dient gesplitst te worden. Dan worden alle orders die voorkomen uit contracten met deze verzamelcode bij elkaar gevoegd, echter wordt er wel onderscheid gemaakt tussen abonnementen en werkorders (afroep). 1 Factuurrun voor deze verzamelfactuur kan dus twee facturen tot gevolg hebben. 1 voor de abonnementen en 1 voor de afroep orderregels (ofwel werkorders).
Factuur direct vanuit Orderafhandeling Er wordt direct een factuur gemaakt van 1 specifieke order, welke nooit vanuit het proces gebundeld zal worden met andere orderregels.
Losse Factuur Deze optie is gelijk als de optie 'factuur direct'. Deze zal (vanuit het proces) nooit gebundeld worden met een andere factuur.
Credit / Correctie / Na-factuur Deze facturen zullen nooit gebundeld worden, maar altijd op zich zelf staande facturen zijn.

Facturen overzicht pagina

Totaal overzicht van alle facturen.

omgekaderd

A. De bedrijfsunit selectie. Afhankelijk van je rechten in jouw organisatie zie je hier 1 of meerdere bedrijfsunits. Indien je geen bedrijfsunit selecteert dan zullen er geen gegevens zichtbaar zijn.

B. Uitgebreide zoekbalk met diverse filter opties.

Onderwerp Uitleg
Selecteer een relatie Hier kan je filteren naar facturen van een bepaalde relatie.
Factuurtype Selecteer het factuurtype waar op je wilt filteren.
Factuur status Selecteer het factuur status waarop je wilt filteren.
Debiteurnummer/contractnummer/servicelocatie Voer hier de gewenste gegevens van de klant in om de factuur te filteren.

Toelichting per factuurtype:

Onderwerp Uitleg
Debetfactuur De standaard facturen die uitgestuurd worden voor uitgevoerde diensten.
Creditfactuur Een (deel) kopie van een debet factuur, indien deze debet factuur gecrediteerd is.
Correctiefactuur Een (deel) aangepaste kopie van een debet factuur, indien de debet factuur is gecrediteerd en vervolgens gecorrigeerd.
Na-factuur Een factuur welke voorkomt uit een contract revisie door bijvoorbeeld een prijswijziging / service wijziging.

Toelichting per factuur status:

Onderwerp Uitleg
Wacht op goedkeuring De factuur wacht op goedkeuring.
Goedgekeurd De factuur is goedgekeurd, maar nog niet verstuurd naar de klant.
Afgekeurd De factuur is afgekeurd (en dus niet verstuurd naar de klant).
Verstuurd De factuur is goedgekeurd en ook verstuurd naar de klant.

C. Zoekbalk met diverse filteropties.

Onderwerp Uitleg
Alles selecteren Alle facturen selecteren.
Alles deselecteren Alle facturen deselecteren.
Open factuur Geselecteerde factuur openen.
Goedkeuren Optie om factuur in status 'wacht op keuring' goed te keuren.
Afkeuren Optie om factuur in status 'wacht op keuring' af te keuren.
Versturen Optie om factuur in status 'goedgekeurd' te versturen.
Download Mogelijkheid om facturen te downloaden (mogelijk in alle statussen).
Geselecteerde Facturen bundelen Het bundelen van facturen tot 1 factuur. Facturen kunnen alleen gebundeld worden als:
* De facturen van dezelfde relatie zijn
* De factuur niet de status ‘Verstuurd’ heeft.
Naar Excel exporteren Exporteren van alle facturen in een exceldocument.
Groene Plus (+) Aanmaken van een nieuwe 'losse' (handmatige factuur. Deze optie functioneert op dezelfde manier alsof je nieuwe order regels aanmaakt vanuit een order, voor meer informatie over het aanmaken van een losse factuur, zie 2.2.5 Losse (handmatige) factuur

D. Een lijst met acties die uitgevoerd kunnen worden. Dit kan door een selectie te maken met de facturen in C. Acties die uit te voeren zijn:

Onderwerp Uitleg
Start facturatie proces Start het facturatie proces voor alle openstaande orders welke nog niet verwerkt zijn in facturen. Dit proces kan even duren en loopt op de achtergrond. Dit proces kan je maar 1x per dag uitvoeren. Deze knop is alleen beschikbaar indien de organisatie instelling ‘automatische facturatie runs’ uit staat. Indien deze aan staat wordt er elke nacht een facturatie run gedraaid. In beide gevallen worden de volgende orders verwerkt tot facturen:
* Een te factureren order op datum: Huidige dag + Bedrijfsinstelling facturen genereren vanaf (aantal werkdagen vooraf).
Voorbeeld:
- Huidige datum is 26-04-2019
- Bedrijfsinstelling vooraf factureren = 5 werkdagen
- Alle orders die een te factureren op datum van 03-05-2019 of eerder hebben, zullen meegenomen worden in deze run

* De order regel zelf op gecontroleerd staat
* De overkoepelende planning (order) ook op gecontroleerd staat
* Op Te Facturen staat
* Nog niet gefactureerd is
Facturen versturen Verstuur alle in C. geselecteerde facturen. Alleen facturen die de status ‘Goedgekeurd’ hebben zullen verwerkt worden. De volgende twee acties worden uitgevoerd:
* Alle facturen die een emailadres hebben zullen verzonden worden via e-mail.
* Alle facturen die geen emailadres hebben zullen worden geprint, en gebundeld worden in een ZIP-bestand, welke vervolgens op de pagina Facturen downloads te bezichtigen is. De facturen worden per 50 in een bestand gezet. Dit proces loopt op de achtergrond, waardoor het 5 tot 10 minuten kan duren voordat alle facturen klaar staan. Voor meer informatie over de Facturen Downloads, zie 6.3 Facturen Downloads.
'Facturen afkeuren Keur alle in C. geselecteerde facturen af. Alleen de facturen die de status ‘Goedgekeurd’ of ‘Wacht of Keuring’ hebben, zullen afgekeurd worden. Een Factuur die de status ‘Verstuurd’ heeft, kan niet meer afgekeurd worden.
Facturen goedkeuren Keur alle in C. geselecteerde facturen goed. Alleen de facturen die de status ‘Afgekeurd’ of ‘Wacht of Keuring’ hebben, zullen goedgekeurd worden. Een Factuur die de status ‘Verstuurd’ heeft, kan niet meer goedgekeurd worden.
Download wacht op keuring Optie om facturen te downloaden die de status 'goedkeuring' hebben. De gedownloade facturen worden klaargezet in ZIP bestanden en zijn te vinden op de pagina 'facturen downloads'.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Factuur detail pagina

Detail gegevens van een specifieke factuur die geselecteerd is uit de Factuur Overzicht Pagina. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen Abonnementen en Werkorders. De reden hiervoor is een andere weergave in het scherm, zo hebben abonnementen een factuurdatum van t/m, terwijl werkorders een uitgevoerd op datum hebben. De geprinte versie is in beide gevallen één en dezelfde.

omgekaderd

A. De algemene en relationele gegevens van de factuur. Kenmerken:

Onderwerp Uitleg
Factuurnummer – Relatie Het automatisch gegenereerde factuurnummer en de bedrijfsnaam van de relatie. Voor meer informatie over automatisch gegenereerde nummering, zie 3.3.11 Prefix
Debiteurnummer Het debiteurnummer van de relatie
Soort factuur Abonnement of Werkorder.
Factuuradres Het adres welke op de factuur staat, en waarnaartoe gefactureerd wordt. Dit is aanpasbaar wanneer de factuur niet de status ‘Verstuurd’ heeft.
Factuur email Het emailadres waarnaartoe verstuurd wordt. Indien deze leeg is, en er wordt op factuur versturen geklikt (in F.), dan wordt de factuur automatisch geprint. Kan altijd nog gewijzigd worden
Ter attentie van De aanhef in het document. Kan altijd nog achteraf gewijzigd worden.
Opdrachtnummer Opdrachtnummer in het document. Kan altijd nog achteraf gewijzigd worden.
Opmerking Opmerking in de factuur. Kan altijd achteraf nog gewijzigd worden.
Marge -.

B. Dit overzicht geeft aan of de factuur een credit en / of een correctie factuur heeft en welke status deze factuur heeft. Door op een regel te klikken in dit overzicht zal je direct bij die factuur terecht komen.

C. Overzicht van de factuurregels welke niet gecrediteerd en / of gecorrigeerd zijn. Afhankelijk van de soort factuur (abonnement / Werkorder) zal je een bepaalde weergave zien. Via het uitgebreid zoeken kan je deze regels altijd nog filteren.
• Abonnement factuur: factuurperiode toont.
• Werkorder: uitgevoerd op datum.

D. Een lijst met acties die uitgevoerd kunnen worden op deze factuur.

Onderwerp Uitleg
Factuur Goedkeuren Het goedkeuren van de factuur. De status van de factuur wijzigt naar ‘Goedgekeurd’. Alleen zichtbaar wanneer de status van de factuur ‘Wachten op Keuring’ of ‘Afgekeurd’ is
Factuur Afkeuren Het afkeuren van de factuur. De status van de factuur wijzigt naar ‘Afgekeurd’. Alleen zichtbaar wanneer de status van de factuur ‘Wachten op Keuren’ of ‘Goedgekeurd’ is.
Crediteren Crediteren van de Factuur. Na het klikken op deze knop wordt er een wizard op gestart, die je assisteert met het maken van een credit nota. Voor meer informatie over crediteren, zie 2.2.3 Wizard factuur - credit.
Crediteren en Corrigeren Crediteren en vervolgens Corrigeren van de Factuur. Na het klikken op deze knop wordt er een wizard op gestart, die je assisteert met het maken van een correctie nota en daardoor automatisch een credit nota maakt. Voor meer informatie over crediteren en corrigeren, zie 2.2.4 Wizard factuur - correctie.
Factuur versturen Het versturen van de factuur. De status van de factuur wijzigt naar ‘Verstuurd’. Wanneer het factuur email adres niet is ingevuld, dan wordt de factuur automatisch geprint. Knop is alleen zichtbaar wanneer:

• Factuur status ‘Goedgekeurd’ heeft

Factuur opnieuw versturen Het opnieuw versturen van de factuur. Doordat het voor de 2de keer verstuurd wordt, wordt er in de titel van de print-out automatisch het ‘Kopie – Factuur’ meegegeven. Wanneer het factuur email adres niet is ingevuld, dan wordt de factuur automatisch geprint. Knop is alleen zichtbaar wanneer:

• Factuur status ‘Verstuurd’ heeft

Download PDF Het naar PDF printen van de factuur
Factuur verwijderen Het volledig verwijderen van de factuur. Is alleen zichtbaar wanneer de factuur handmatig is aangemaakt. Let op: Deze actie is onomkeerbaar. Voor meer informatie over handmatig aangemaakte orders, zie zie 2.2.5 Losse (handmatige) Factuur.
Sluiten Sluit de pagina en keer terug waar je vandaan bent gekomen (vanaf het factuur overzicht/credit factuur/de relatie).

E. Totaal overzicht van het factuurbedrag, inclusief een uitsplitsing naar BTW.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Wizard factuur - credit

Het crediteren van een factuur is alleen mogelijk als de factuur de status ‘verstuurd’ heeft. Je kan alleen crediteren door naar de factuur details te gaan en daar op de knop ‘crediteren’ (A.) te klikken. Door te klikken op de knop ‘Crediteren’ (A.) zal er een wizard openen waarin je 1 of meerdere regels kan crediteren.

omgekaderd

Stap 1: Factuurregels selecteren voor creditering

omgekaderd

A. Stap in de ‘Wizard’ crediteren. Stap 1: factuurregels selecteren.

B. Overzicht van alle nog te crediteren factuurregels. Indien een factuurregel al is gecrediteerd, dan kan je deze in dit scherm niet meer selecteren.

C. Actie knoppen, om naar de volgende stap in de ‘Wizard’ te gaan, of terug te keren naar de factuur details.

Onderwerp Uitleg
Doorgaan Ga door naar de volgende stap in de wizard. Minimaal 1 factuurregel moet gemarkeerd zijn als crediteren, om door te kunnen gaan naar de volgende stap.
Terug Keer terug naar de factuur details.

Stap 2: Bevestiging Creditering

omgekaderd

A. Stap in de ‘Wizard’ crediteren. Stap 2: bevestiging creditering.

B. Overzicht van alle factuurregels die zijn geselecteerd om gecrediteerd te worden.

C. Actie knoppen:

Onderwerp Uitleg
Crediteren Crediteer de geselecteerde regels. Er zal een nieuwe factuur gemaakt worden met de geselecteerde gecrediteerde regels erop, en je keert terug naar de oorspronkelijke factuur in Factuur details scherm, waarin de creditnota nu zichtbaar is op de oorspronkelijke factuur. De status van de creditfactuur staat op ‘wacht op keuring’, zie 1.
Terug Ga terug naar stap 1: Factuurregels selecteren.
Annuleren Sluit de wizard af, zonder een wijziging (creditering) te hebben uitgevoerd, en keer terug naar de factuur details.

De creditfactuur is nu zichtbaar in sectie B in de factuur en heeft de status 'wacht op keuring'.

omgekaderd

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Wizard factuur - correctie

Een factuur corrigeren is ook mogelijk binnen 21QUBZ. In feite worden de regels eerst gecrediteerd, om vervolgens te corrigeren met de nieuwe gegevens. Dit wordt allemaal in 1 ‘Wizard’ gedaan. Het corrigeren van een factuur is alleen mogelijk als deze nog ‘te corrigeren’ regels heeft en de factuur de status ‘verstuurd’ heeft.

A. Selecteer de optie 'crediteren en corrigeren'.

6.2.4 wizard correctie 1.png


Stap 1: Factuurregels selecteren om te corrigeren

omgekaderd

A. Stap in de ‘Wizard’ corrigeren. Stap 1: factuurregels selecteren.

B. Overzicht van alle nog te corrigeren factuurregels. Indien een factuurregel al is gecrediteerd (of gecorrigeerd is), dan kan je deze in dit scherm niet meer selecteren.

C. Actie knoppen, om naar de volgende stap in de ‘Wizard’ te gaan, of terug te keren naar de factuur details.

Onderwerp Uitleg
Doorgaan Ga door naar de volgende stap in de wizard. Minimaal 1 factuurregel moet gemarkeerd zijn als corrigeren, om door te kunnen gaan naar de volgende stap.
Terug Keer terug naar de factuur details.

Stap 2: Bevestiging te corrigeren regels

6.2.4 wizard correctie 3.png

A. Stap in de ‘Wizard’ corrigeren. Stap 2: factuurregels selecteren.

B. Overzicht van alle factuurregels die zijn geselecteerd om gecorrigeerd te worden.

C. Actie knoppen:

Onderwerp Uitleg
Terug Ga een stap terug in de wizard. Of keer terug naar de factuur.
Crediteren en door naar correctie Crediteer de geselecteerde regels en ga door naar de volgende stap in de Wizard, waarin je correcties kan aanbrengen op de factuurregels.
Annuleren Sluit de wizard af, zonder een wijziging (creditering of correctie) te hebben uitgevoerd, en keer terug naar de factuur details.

Stap 3: Corrigeren regels

omgekaderd

A. Stap in de ‘Wizard’ corrigeren. Stap 3: corrigeer regels.

B. Overzicht van alle factuurregels die zijn geselecteerd om gecorrigeerd te worden. Door een factuurregel en de knop bewerken te selecteren kom je in het scherm (D) om de aanpassing te maken. Welke vervolgens niet allen op de factuur regel, maar ook direct op de achterliggende order(regel) aangepast worden.

C. Actie knoppen:

Onderwerp Uitleg
Terug Ga een stap terug in de wizard. Of keer terug naar de factuur.
Corrigeren Crediteer alle geselecteerde regels, en corrigeer deze direct met de zojuist aangepaste gegevens. Er zullen 2 nieuwe facturen gemaakt worden. De eerste met de geselecteerde gecrediteerde regels erop, de tweede met de gecorrigeerde gegevens. Daarna keer je terug naar de oorspronkelijke factuur in Factuur details scherm, waarin de creditfactuur en de correctiefactuur nu zichtbaar is op de oorspronkelijke factuur. De status van de credit- en correctiefactuur staan op ‘Wacht op Keuring’.
Annuleren Sluit de wizard af, zonder een wijziging (creditering of correctie) te hebben uitgevoerd, en keer terug naar de factuur details.

D. Dezelfde kenmerken welke ook op de orderafhandeling bekent zijn. Kenmerken:

Onderwerp Uitleg
Order De omschrijving van de order, waar deze factuurregel vandaan komt. Voor meer informatie over orderafhandeling, zie Orders
Uitgevoerd op De datum waarop deze regel is uitgevoerd.
Relatie De relatie (klant) voor wie dit is uitgevoerd.
Contractnummer Het gekoppelde contract waaruit deze regel komt (en van waaruit gefactureerd wordt).
Omschrijving Omschrijving van het contract.
Factuuromschrijving De factuuromschrijving, welke ook op de factuur terecht komt.
Opdrachtnummer Het opdrachtnummer van de klant (indien dit nodig is), komt ook op de factuur terecht.
Servicelocatie De servicelocatie waar deze actie is uitgevoerd, voor meer informatie over servicelocaties, zie 2.1.2.3 Relatie Details – Servicelocaties
Artikel Het artikel dat uitgevoerd / geledigd / enz, is. Voor meer informatie over artikelen, zie 3.3.3 Artikelen
Verpakking De verpakking die is geleverd / geledigd / opgehaald / enz.
Activiteit De activiteit welke is uitgevoerd
Aantal Het aantal van de verpakking dat is uitgevoerd. Hier kan ook het gewicht staan (in KG), indien het een verwerkingsregels betreft
Prijs per (meeteenheid) Hier wordt de prijs per meeteenheid getoond. De meeteenheid komt of vanaf het contract item, of vanaf het artikel, indien deze regel niet vanaf een contract is gemaakt.
Totaal Prijs Aantal maal Prijs Per (Meeteenheid). Indien het een gewicht meeteenheid is, wordt hier ook rekening mee gehouden

Na het doorvoeren van de correctie zal deze correctie zichtbaar zijn in de factuur net zoals op onderstaande afbeelding.

6.2.4 wizard correctie 5.png

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Losse (handmatige) factuur

Het maken van een losse (of wel handmatige) factuur is een compleet losstaand proces. Het wordt op dezelfde manier behandeld, alsof er op de achtergrond een uitbestede order aangemaakt wordt. Dit wordt gedaan, zodat je de order uiteindelijk ook altijd kan terugvinden en deze niet op de planning naar voren komt.

6.2.5 losse factuur 1.png

A. Na het klikken op de Groene Plus (+) opent zich een nieuw scherm waarin je een nieuwe (losse) factuur kan maken

B. De hoofdinformatie van de factuur. Kenmerken:

Onderwerp Uitleg
Datum Factuur De factuurdatum welke zichtbaar zal zijn op de factuur
Uitgevoerd op De uitgevoerd op datum, die wordt overgenomen op bij het toevoegen van nieuwe regels. Zodoende hoef je niet voor elke nieuwe regel de uitgevoerd op datum te vullen in die desbetreffende regel
Contract Een zoekfunctie naar contract. Dit veld is verplicht voor het aanmaken van een nieuwe regel, omdat een factuurregel altijd aan een contract gekoppeld dient te zijn.
Servicelocatie Een zoek naar servicelocatie, die wordt overgenomen bij het toevoegen van nieuwe regels. Zodoende hoef je niet voor elke nieuwe regel de servicelocatie te vullen in die desbetreffende regel

C. Overzicht van alle regels die zijn aangemaakt. Met het klikken op de groene plus kan je een nieuwe regel toevoegen aan de factuur. Dit werkt op dezelfde manier als bij orderafhandeling voor het toevoegen van nieuwe regels. Voor meer informatie over het toevoegen van nieuwe (order) regels, zie 6.1.4 Aanmaken nieuwe Order Regel.

D. Actieknoppen:

Onderwerp Uitleg
Opslaan Sla de wijzigingen op. Er zal direct een factuur gemaakt worden van de regels die je zojuist hebt aangemaakt. Vervolgens ga je direct naar de factuur details toe, om deze (waar nodig) aan te vullen.
Factuur verwijderen Verwijder alle zojuist aangemaakte gegevens en keer terug in het Factuur Overzicht scherm
Annuleren Annuleer de gegevens, maar verwijder deze niet. Op de achtergrond blijft er een Uitbestede order klaarstaan, welke in de Orderafhandeling (eventueel) verder afgehandeld kan worden.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina

Factuur Downloads

Deze pagina toont alle ZIP-bestanden, welke nog niet zijn gedownload in een lijst. In elk bestand zit een lijst van facturen die klaargezet zijn. Voor meer informatie hoe je de ZIP bestanden kan klaarzetten, zie Facturen Overzicht pagina.

Ga naar de Facturen Overzicht pagina-sectie

Het aanmaken van de ZIP bestanden gebeurt op de achtergrond. Bestanden worden aangemaakt met de datum, waarop deze zijn aangemaakt. Het downloaden van het bestand zorgt ervoor dat deze automatisch verwijderd wordt. Dit is bewust gedaan om de database niet te laten uitpuilen met al deze bestanden welke niet meer van toepassing zijn.

6.3 Facturen downloads.png

A. Een overzicht van alle ZIP bestanden die klaar staan. In het veld ‘Aantal Facturen’ zie je hoeveel facturen er in dit bestand klaarstaan.

B. De bedrijfsunit selectie, afhankelijk van je rechten zal je hier één of meerdere bedrijfsunits zien. Je ziet alleen maar de ZIP bestanden die in de geselecteerde bedrijfsunit staan.

Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar de hoofdpagina